BRM szabályok
 1. Az Audax Club Parisien kizárólagos joga világszerte az ilyen típusú túrák szervezése, szankcionálása. Az ACP regisztrál minden túrát, így minden túra kap egy azonosító számot valamint minden célba érkező egy teljesítést igazoló számot (homologation)
 2. A túrákon minden amatőr kerékpáros részt vehet, ha rendelkezik megfelelő baleset biztosítással.  A 18 év alatti résztvevőknek szülői (vagy törvényes gyám) beleegyezés szükséges. Minden kerékpár típus engedélyezett (fekvő kerékpár,  országúti, elipti go, stb.), egyetlen kikötés, hogy a jármű kizárólag emberi erő által haladhat.
 3. A résztvevőnek ki kell töltenie egy regisztrációs űrlapot és regisztrációs díjat kell fizetnie a szervezőnek.
 4. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell Társadalombiztosítással, ennek hiányában egyéb balesetbiztosítás is elfogadható. 
 5. A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt. A rendezők irányában egy esetleges káresemény után nem fogalmazhatnak meg semmilyen anyagi követelést, kártérítést.   Minden résztvevő egyéni indulónak számít. A résztvevők kötelesek betartani a KRESZ szabályait.
 6. Éjszaka, vagy rossz látási viszonyok között, a kerékpárnak rendelkezni kell első és hátsó világítással. Erősen ajánlott két hátsó lámpa felszerelése, amiből az egyiknek állandóan világítania kell (nem villogó üzemmód) Azok a résztvevők, akik kerékpárja nem felel meg e követelményeknek nem indulhatnak a rendezvényen. Alkonyatkor vagy rossz látási viszonyok között minden induló köteles bekapcsolni a világítás, haladjon egyedül vagy csoportosan. Ezen felül minden résztvevőnek kötelezően viselnie kell láthatósági mellényt, olyat, ami megfelel a KRESZ-ben előírtaknak. Bármilyen megsértése az éjszakai kerékpározás szabályainak azonnali kizárást von maga után.
 7. Minden induló köteles az önellátásra. Nem engedélyezett semmilyen támogatás, kísérő autó a túra során. Külső támogatás kizárólag az ellenőrző pontoknál vehető igénybe. Ezen szabályok megszegése azonnali kizárással jár. Amennyiben a túra csoportosan indul, minden résztvevőnek joga van elhagyni a csoportot, hogy saját ütemében haladjon. Egy résztvevő sem tekinthető a csoport vezetőjének. Minden megkülönböztető jelzés (karszalag, mez, stb.) vagy cím használata tilos. Az összes résztvevőnek kötelező betartani a kulturált viselkedés szabályait. Kötelező betartania a helyi törvényeket, rendeleteket, és a közlekedés szabályokat. Köteles tiszteletben tartani a helyi szokásokat.
 8. Minden résztvevő a start előtt kap egy túrakártyát és egy útvonal leírást, amin szerepelnek az ellenőrző pontok is. A résztvevőknek követni kell az útvonalat, attól való eltérés, rövidítés nem engedélyezett. Amennyiben letér a kijelölt útról, vissza kell mennie a letérés helyére és attól a ponttól kell folytatnia a túrát.  Az indulóknak az ellenőrző pontoknál meg kell állnia és a túra kártyába igazolást kell kérnie (pecsét). A szervezőknek jogában áll az útvonalon előre nem bejelentett ellenőrző pontot felállítania, ezzel biztosítva, hogy minden induló az útvonalon maradjon. A szervezőnek az Audax Club Parisien túrakártyáit kell használni, vagy az általa jóváhagyott helyi túrakártyákat.
 9. Az ellenőrző pontok lehetnek olyanok, amiknél nem a szervező (k) vannak jelen. (pl. benzinkút, bolt, vendéglátóhely) Az ilyen ellenőrző pontoknál az indulóknak az ott dolgozóktól kell kérnie a túrakártyája érvényesítését. Az ellenőrző pont információit fel kell jegyezni a túrakártyára (idő és dátum). Azon ellenőrző pontoknál ahol nincs lehetőség a túrakártya érvényesítésére (éjszakai érkezés, személyzet hiánya) a résztvevőknek kell feljegyezni az érkezés időpontját, dátumát, fényképet kell készíteni az ellenőrző pontról, majd azt mailben el kell küldeni a szervezőnek. Hiányosan kitöltött túrakártya, a túrakártya elvesztése a résztvevő kizárását eredményezi. Minden induló saját felelőssége, hogy túrakártyája megfelelően legyen kitöltve.
 10. A szintidők a túrák hosszától függően változnak. Az idők a következők (óra, perc) 13:30 200 Km, 20:00 300 Km, 27:00 400 Km, 40:00 600 Km, 75:00 1000 Km. Ezen felül a résztvevőknek a megadott nyitási és zárási időkön belül kell megérkeznie az ellenőrző pontokra. Az ellenőrző pontok  nyitási és zárási ideje fel van tüntetve a túrakártyákon. Ha egy résztvevő saját hibáján kívül késve érkezik meg  az ellenőrző ponthoz (pl. útlezárás, baleset) a szervező eltekinthet a késés tényétől és lehetőséget adhat a túra folytatására. Nem szolgálhat okot a késésre a kerékpár meghibásodása, az erőnlét hiánya, éhség, fáradtság és minden olyan tényező, aminek bekövetkeztére számítania kell a  résztvevőnek. Érvénytelenek minősül az a túra, amit ugyan szint időn belül befejez az induló, de az összes ellenőrző ponthoz késve érkezik meg.
 11. Bármilyen csalás, a szabályok szándékos megsértése az induló kizárását eredményezi az összes ACP rendezvényről.
 12. A célba érést követően a résztvevőnek alá kell írnia a túrakártyáját, és vissza kell adnia a szervezőknek. A sikeres teljesítés lejelentése, regisztrációja után a túrakártyát visszakapják az indulók. A túrák nem versenyek, így nincsenek helyezések. Minden résztvevő kaphat emlékérmet, amik megvásárolhatóak. Az emlékérem igénylését a túrakártya megfelelő rovatában kell feltüntetni.
 13. Az érmek: emlékek a túrák sikeres teljesítéséről. Bronzérem: 200 km, ezüstérem 300 km, élénkpiros 400 km, arany érem 600 Km, valamint egy ezüstérem az 1000 Km. Az érem dizájnja minden PBP után változik. Az érmek árát a szervező állapítja meg.  Super Randonneur. Ezt a címet az a túrázó szerezheti meg aki egy évben teljesíti az összes BRM távot (200,300,400,600 Km). A címhez külön érem is tartozik, ami szintén megvásárolható. Igénylése estén a résztvevőnek biztosítania kell az igazolásokat a szervezőknek. A szervező feladata a teljesítés igazolása és az érem igénylése.
 14. A túrát önállóan kell teljesíteni, nem lehet része más eseménynek, rendezvénynek.
 15. Minden BRM rendezéssel kapcsolatos intézkedés egy adott földrajzi területen - mint pl. a teljesítés elfogadása, díjazása stb. ugyanúgy a túrázóknak mint a klubboknak - kizárólag az ACP-t képviselő személy vagy az ő egyesületének hatásköre.
 16. Csak a szervező saját földrajzi területén rendezett túrák kerülhetnek be az ACP naptárába, akárhol is található a kiindulási pont. A szervezőknek kötelező a saját földrajzi területhez tartozó túrakártya használata. A szervező (különösen határ menti esetben) megjelenhet másik földrajzi terület ACP naptárában amennyiben van megállapodása ennek a földrajzi terület ACP képviselőjével és betartja a fent említetteket.
 17. A túrák résztvevői elfogadják, hogy a szervezők nyilvánosságra hozhassák a személy azonosságukat és az elért idejüket az eredmény listán. A résztvevők személyes adatait nem lehet kereskedelmi célokra használni és harmadik fél számára átadni.
 18. Minden túrázó, aki regisztrál egy túrára és elkezdi a túrát, egyetért az alábbi intézkedések mellett a következővel: Bármely kérdést vagy panaszt a túrával vagy annak rendezésével kapcsolatban a szervezőnek kell benyújtani írásban a túra befejezését követő 48 órán belül. A szervező felülvizsgálja a panaszt és továbbítja azt egy ajánlással az ACP képviselőjének, akinek a felelőssége döntést hozni.
 19. Bármely kérdés a végső döntéssel kapcsolatban elküldésre kerül az ACP bizottság részére a szervező és az ACP képviselőjének ajánlásával. Az ACP bizottság a végső döntőbíró bármely olyan felmerülő kérdésben amely lehet nincs egyértelműen lefedve ezen szabályzat által.
Extrák
Fiók
2016 © brmhungary.hu